середа, 15 травня 2024 р.

Здай батарейку - врятуй їжачка ( 06.05.2024)

 


З 22 квітня по 6 травня 2024 року в Кам'янському ліцеї №1 проходила екологічна акція "ЗДАЙ БАТАРЕЙКУ - ВРЯТУЙ ЇЖАЧКА"

Міністр екології  від УС Анна Карпів  та Тетяна Коваль 22 квітня оголосили про початок екологічної акції для учнів 5-11 класів.

Такі акції вже стали традиційними у нашому закладі. Цього разу нам вдалося зібрати 306 батарейок. Найактивнішими виявилися здобувачі освіти 5-А класу (кл. кер. Корепанова В.В.) та 6-Б класу (кл. кер. Шамрай Т.А.).

Зібрані батарейки лідери учнівського самоврядування "СВІТ" віднесли до магазину АТБ в нашому місті, де пізніше ці  елементи живлення будуть відправлені на утилізацію.

Ми дякуємо кожному, хто виявив бажання принести використану батарейку та долучився до загальноліцейної акції "Здай батарейку - врятуй їжачка".  Разом ми зможемо допомогти нашій планеті та зберегти її для майбутніх поколінь.



Для чого ускладнювати собі життя здачею батарейок, чому б їх просто не викидати разом зі звичайним сміттям?

Батарейка, викинута разом з побутовими відходами, з максимальною часткою ймовірності потрапляє на звалище побутових відходів, де буде розкладатися під відкритим небом. Після того як оболонка такої батарейки зруйнується під дією корозії, в землю потрапить великий обсяг шкідливих речовин, здатний отруїти, за деякими даними, 400 літрів води або 20 квадратних метрів землі. А це територія проживання двох дерев, двох кротів, одного їжачка і декількох тисяч дощових хробаків!

Не може бути, щоб пальчикова батарейка була настільки небезпечна!?

Важкі метали та інші шкідливі речовини, що містяться у відпрацьованих елементах живлення, потрапляють у грунт і грунтові води, звідки в річки, озера та інші водойми, використовувані для водопостачання. А потім вже через їжу і питну воду — в наш організм.

Вплив речовин, що містяться в батарейках і акумуляторах на організм людини:

Pb (свинець) — накопичується в організмі, вражаючи нирки, нервову систему, кісткові тканини;

Cd (кадмій) — шкодить легеням і ниркам;

Hg (ртуть) — вражає мозок і нервову систему;

Ni (нікель) і Zn (цинк) — можуть викликати дерматит;

Луги — пропалюють слизові оболонки і шкіру.

Кожен із нас може зробити значний внесок у створення кращого середовища для себе та майбутніх поколінь. Якщо ми уважніше ставитимемося до того, що самі ж  викидаємо у сміття. Переробка батарейок вже давно практикується у багатьох країнах Європи та світу, і всі учасники цього процесу тільки виграють, отримуючи не тільки чистіші водойми та ґрунти, а й сировину для виробництва, економію електроенергії та нові робочі місця. Цією акцією екофани закликають нас із вами зробити наступний крок назустріч здоровому, екологічному стилю життя – просто здаючи батарейки для переробки, а не викидаючи їх у смітник, ми ще раз доводимо, що кожен може власноруч змінити своє місто на краще. Варто лише  розпочати саме із себе!!!



Немає коментарів:

Дописати коментар